O MATIČNOSTI ODSJEKA ZA ORIJENTALNU FILOLOGIJU ZA ARAPSKI JEZIK I KNJIŽEVNOST NA UNIVERZITETU U SARAJEVU - Duraković, Esad (Novi Muallim, 2022)
UDK 378.096:811.411.21(497.6 Sarajevo) Odsjek za orijentalnu filologiju Filozofskog fakulteta u Sarajevu od osnivanja toga fakulteta i Odsjeka na njemu (oba su osnovani 1950. godine) oduvijek je jedini na Univerzitetu u Sarajevu matični odsjek za arapski jezik i književnost. To je isti slučaj s drugim jezicima i književnostima na UNSA: Filozofski fakultet je matični za jezike i književnosti. To je stoga što studij jezīkā pripada naučnoj oblasti lingvistike, odnosno zato što studij književnosti pripada oblasti književnih nauka, a za to je na UNSA matični Filozofski fakultet. Drugi fakulteti u okviru UNSA mogu uključivati u nastavni plan određenim brojem semestara i jezike, ali su jezici uvijek na tim fakultetima samo sredstvo za usvajanje onih naučnih oblasti za koje su matični ti fakulteti.