STAVOVI PRIPADNIKA SELEFIJSKE ORIJENTACIJE U BiH O UČEŠĆU NA DEMOKRATSKIM IZBORIMA - Subašić, Elvedin (Novi Muallim, 2019)
UDK 341.485:35501(497.6) Pitanje islamske i općenito vlasti u okviru vjerskih tekstova i predavanja tendenciozno je aktualizirano tokom agresije na BiH devedesetih godina i nakon nje, prvenstveno pojavom literature stranih autora, ali i stranih vjerskih predavača koji su dolazili u BiH kao na pogodno tlo za interpretaciju “izvornog” islama, u okviru koje se teoretiziralo i pitanje islamske vlasti. U okviru vaninstitucionalnog tumačenja islama postoje primjeri koji ukazuju da misijsko djelovanje određenih pojedinaca i grupa imaju za cilj revitalizaciju islamske vlasti u svijetu, ali i u BiH, te osporavanje legitimiteta zakona donesenih u demokratskom sistemu. U okviru ovog djelovanja, važno pitanje je aktivno i pasivno učešće u izborima.