EL-MĀTURĪDĪJEV METOD TUMAČENJA ḲUR’ĀNA - Aḥmed Muḥammed Aḥmed El-GALLI - Dubravac, Haris (Novi Muallim, 2019)
UDK 28-254 U ovome radu, autor razmatra el-Māturīdījev metod tumačenja Ḳur’āna. El-Māturīdī je prvi među tumačima koji koristi pojam te’vīl umjesto tefsīr. Što se tiče izvorâ njegova komentara, on naglašava prije svega tumačenje Ḳur’āna Ḳur’ānom tretirajući sve ajete vezane za neko pitanje, zatim Poslanikove predaje uz kritički odnos spram onih koje se suprotstavljaju razumu, odnosno Ḳur’ānu, te gledišta ranijih komentatora koja podvrgava propitivanju ukoliko mu izgledaju u suprotnosti sa zahtjevima razuma ili filološkim pravilima. Zanimljivo je da el-Māturīdī odbacuje sve pojedinosti vezane za ḳur’ānska kazivanja koje su uvrstili komentatori iz stranih izvora ukoliko se ne oslanjaju na vjerodostojne predaje, budući da nije u tim detaljima svrha dotičnih kazivanja. Kada je u pitanju tumačenje nejasnih ajeta, prema el-Māturīdīju, nepretenciozno promišljanje je najbolji metod njihova tumačenja. U pogledu teoloških pitanja, on koristi Ḳur’ān kao osnovu za formulaciju svojih učenja i odbranu svojih stajališta. Zaključno, el-Māturīdījevo tumačenje Ḳur’āna otkriva njegov naglasak na ulozi razuma u religiji i, premda se oslanjao na Ḳur’ān i vjerodostojne predaje, on je slobodno koristio vlastito mišljenje.