EHLI-BEJT U SUNNIJSKIM TRADICIJSKIM IZVORIMA - Valjevac, Mensur; Valjevac, Mina (Novi Muallim, 2019)
UDK 28-31:929 Muhammad Slovom Kur’ana i Hadisa, Allahov Poslanik, Muhammed, sallallahu alejhi ve alihi ve selleme, najodabraniji je Allahov rob i Poslanik, a njegova porodica najodabranija porodica. Na njenu vrijednost indirektno i direktno ukazuju kur’anski ajeti i hadisi Allahovog Poslanik, s.a.v.s. Imperativ traženja blagoslova za Allahovog Poslanika, s.a.v.s., podrazumijeva i traženje blagoslova za njegovu porodicu. Jedna od posebnih vrijednosti Ehli-bejta je i ta da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., nagovijestio čovjeka u Posljednjem vremenu (ahiruz-zeman) iz njegovog Ehli-bejta koji će biti ispravno vođen i darovan (mehdijj) Zemlji i svim njenim stanovnicima, na kojoj će ponovo uspostaviti poremećenu ravnotežu i sklad i ispuniti je pravdom nakon što je bila ispunjena nepravdom. Vrijednosti Ehli-bejta ogleda se i u tome da će, u Posljednjem vremenu (ahiruz-zeman), jedan čovjek iz Ehli-bejta, koji će biti ispravno vođen i darovan (mehdijj) Zemlji i svim njenim stanovnicima, ponovo uspostaviti na njoj poremećenu ravnotežu i sklad, te je ispuniti pravdom, nakon što je bila puna nepravde. Neki potomci Allahovog Poslanik, s.a.v.s., koji su njegov Ehli-bejt nisu dostojni svog porijekla. Moralni vjernici koji se grijeha čuvaju i strahuju od Allaha dio su njegove, s.a.v.s., blagoslovljene porodice. Ljubav prema Porodici Allahovog Poslanika, s.a.v.s., je dužnost, ali ona može imati i svoju suprotnost zbog njenog zanemarivanja, ali i krajnost zbog pretjerivanja. Časni roditelji Allahovog Poslanika, s.a.v.s., pošteđeni su od kažnjavanja.