KAKO O ISLAMU GOVORITI U EVROPI DANAS? - Karić, Enes (Novi Muallim, 2019)
UDK 28-735(497.6)(047.53) U ovom eseju bavimo se, prvo, kraćim pregledom nekoliko vrsta današnjih muslimanskih diskursa o islamu u Evropi. Ukratko prikazujemo sliku koja uramljuje najširi konglomerat najčešće suprotnih diskursa o islamu u Evropi, od islama prikazanog “u sukobu”, islama “koji je protivan” onome što jeste pluralni i humanistički koncept evropskih društava, do islama koji je u muslimanskom diskursu formuliran plemenski, “tribalno”. Drugi dio eseja bavi se glavnim prioritetima u jednom mogućem projektu “reforme muslimanskog diskursa” o islamu u Evropi. Islam kao vjera, kao duhovnost, kao kultura, kao nasljeđe, kao poveznica mnogih ideja... samo su neke dionice u kojima se prospektivno bavimo načelnim vidovima konstruktivnih diskursa o islamu u Evropi. Njima ćemo se pozabaviti u glavnim dionicama ovog našeg eseja. U zaključnom dijelu ovoga eseja nudimo nekoliko praktičnih uputstava na planovima razvoja muslimanskog diskursa o islamu u Evropi. Ta bi uputstva, nadamo se, mogla biti od koristi za razmatranje mnogolikih problema unutar muslimanskih diskursa o islamu u Evropi.