ZAJEDNICA JE JAKA ONOLIKO KOLIKO JE NJENI PRIPADNICI I ČLANOVI DOŽIVLJAVAJU SVOJOM: Intervju s reisu-l-ulemom Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini dr. Husein-ef. Kavazovićem - Dizdarević, Mevludin (Novi Muallim, 2019)
UDK 28-784:342.8(497.6) Posljednji intervju za Novi Muallim reisu-l-ulema dr. Husein-efendija Kavazović dao je na početku svog mandata na poziciji reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Evo nas na koncu sedmogodišnjeg mandata u kojem se mnogo bitnih stvari desilo, kako za Islamsku zajednicu tako i za muslimanski svijet u cjelini. Kao u morskim talasima smjenjuju se izazovi i teške dileme koje stavljaju znak pitanje ne samo nad našim duhovnim identitetom nego i nad našim biološkim opstankom. Krizna vremena zahtijevaju nadnesenost svih struktura, a posebna odgovornost leži na političkim, akademskim ali i vjerskim prvacima. Muslimanski svijet naprosto vrije i prelazi termalnu fazu vlastite krize koja svoje odraze nalazi u kolonama migranata pred našim vratima. Bosna i Hercegovina već mjesecima egzistira u stanju permanentne političke krize, a Islamska zajednica proživljava strukturne promjene čije pune posljedice (pozitivne ili negativne) možemo tek očekivati. Mnogi pozitivni trendovi evidentni su ali je pitanje kako se oduprijeti opasnostima koje svaki reformski proces sa sobom neumitno nosi. Sve su ovo razlozi koji su nas opredijelili da za sagovornika ponovo imamo reisu-l-ulemu Husein-efendiju Kavazovića.