IMAM U PLURALNOM DRUŠTVU - Grabus, Nedžad (Novi Muallim, 2019)
UDK 28-725-428 U radu je predstavljeno pitanje i problem razumijevanja uloge i misije imama u pluralnom društvu, način obrazovanja i stupanje u službu, praktični izazovi u obavljanju imamskog poziva koji je utemeljen na osnovnim izvorima islama. Problematizirano je pitanje razumijevanja različitih društvenih okvira u kojima imam djeluje, predstavljene klasične definicije o razumijevanju uloge imama i način na koji se u sekularnom i otvorenom društvu razumije uloga duhovnosti. Analiziran je i problem obrazovnog sustava na kojem se stiče znanje i kompetencije za imamski posao te misijska i društvena uloga imama u domaćem okruženju i u dijasporalnim zajednicama. Obrađen je i problem razumijevanja religije, diskursa o religiji, novi društveni konteksti u kojima djeluju imami i potpuno različita shvatanja svijeta roditelja i djece o mnogim pitanjima povezanim s tradicionalnim pogledom na svijet, problem razumijevanja običaja i etičko-moralnih vrijednosti, zasnovanih na učenju islama, pitanja autoriteta i tradicije, te način kako prenijeti vrijednosti islama na mlađe generacije kroz imamsku službu. Na kraju rada se bavimo pitanjem kako razviti programe koji će imamima pomoći da ostanu duhovno i intelektualno kompetentni u svome području djelovanja i sposobni uspostavljati komunikaciju sa okruženjem u kojem djeluju.