OBRAZOVANJE IMAMA I ISLAMSKIH TEOLOGA U EVROPI - Alibašić, Ahmet (Novi Muallim, 2019)
UDK 28-725:374.71(4) Ovaj tekst daje pregled i analizu nekoliko tema u vezi sa obrazovanjem imama u Evropi kao što su uloga imama u evropskim društvima i očekivanja od njih, različiti modeli njihova obrazovanja, zainteresirane strane i uloga (ne)muslimanskih vlasti i muslimanskih zajednica u tom procesu. Tekst uporedo obrađuje i neke aspekte obrazovanja imama i teologa na Fakultetu islamskih nauka Univerziteta u Sarajevu. Članak se ne bavi obrazovanjem muslimanskih vjeroučitelja za koje često postoje posebni studijski programi.