POTREBA ZA PROMJENOM PARADIGME U RAZUMIJEVANJU IMAMA I NJEGOVOM OBRAZOVANJU: (Educating Imams for the European Context) - Isanović, Nusret (Novi Muallim, 2019)
UDK 28-725:374.71 Kao jedna od najvažnijih zadaća intelektualne zajednice (unutar Islamske zajednice) danas postavlja se sustavan rad na rehabilitiranju institucije imama i njegove osobe, na zaustavljanju obesmišljavanja i banaliziranje njegove uloge i daljnje dekonstrukcije njegovog identiteta, te na osposobljavanju imama za ispunjavanje svoje učiteljske i pastirske misije u našem postmodenom dobu, sa posebnim fokusom na osposobljavanje imama za evropski kontekst. Tako što nije moguće ostvariti bez pristupa obrazovanju imama, zasnovanom na savremenim metodama i novoj paradigmi. U radu se razmatraju neke od pretpostavki koje bi trebalo ispuniti kako bi kvalitetno, produktivno i savremeno obrazovanje imama bilo moguće, te prezentiraju razmišljanja o nekim formama izglednog kreiranja studijskog programa za obrazovanje „evropskog imama”.