ISLAMSKA KOSMOLOGIJA - CHITTICK, William C.; Dubravac, Haris (Novi Muallim, 2019)
UDK 28-172.2 U islamu su se razvila složena i prefinjena kosmološka učenja kako na osnovu islamskih izvora tako i različitih domaćih svjetonazora predislamskih društava. Ono što islamsku kosmologiju čini izrazito islamskom jeste činjenica da ishodišno kur’ansko gledište objedinjuje i usklađuje preuzete koncepte. Izraz “islamska kosmologija” se može općenito razumjeti u značenju svjetonazora zabilježenog u Kur’anu i Hadisu te prihvaćenog izričito ili neizričito od strane većine muslimanâ. Užê se odnosi na različite teorije univerzuma koje su postepeno razvili muslimanski mislioci. Autor u ovom pregledu navodi neke temeljne premise islamskih kosmoloških teorija pokušavajući opisati islamski kosmos onakav kakav su opažali muslimanski kosmolozi. On to čini govoreći o Bogu i kosmosu, dva lûka postojanja i ljudskim bićima u kosmosu u smislu njihova namjesništva imajući u vidu da je osnovni cilj kosmologije pokazati kako se božanska svojstva očituju u makrokosmosu i mikrokosmosu.