TUMAČENJE KUR’ANA U BOSNI I HERCEGOVINI O PITANJIMA HILAFETA I PANISLAMIZMA IZMEĐU DVA SVJETSKA RATA - Okić, Muhamed (Novi Muallim, 2019)
UDK 327.39::28(497.6)”1918/1941” 28-256 Teme hilafeta i panislamizma bile su itekako žive i zastupljene među muslimanskom intelektualnom elitom u Bosni i Hercegovini u prvoj polovini 20. stoljeća. O njima su pisani autorski radovi, ali i prevođeni mnogi tekstovi s namjerom skretanja pažnje i aktualiziranja istih među širim masama, nastojeći zadobiti podršku za koncepte o kojima su izlagali. Naravno, postojala su različita gledanja na ova pitanja, dok su se autori uglavnom pozivali na iste kur’anske ajete, tumačeći ih shodno svom (islamskom) svjetonazoru. Svoju kulminaciju ovi temati dobili su ukidanjem hilafeta 1924. godine. Šta je sve ishodilo ovome i kakve su posljedice bile? Kakav je odjek imalo u muslimanskom svijetu, a napose u Bosni Hercegovini, te kakvi su odgovori bili, prije svega naslonjeni na prvo vrelo islama, Kur’an časni, u rješavanju nastale situacije, nastojat ćemo prikazati u ovom radu.