ARTIKULIRANJE RAZLIKA MEĐU GRUPAMA: VARIJACIJE AUTOCENTRIZMA - SHAHID ALAM, Muhammad; Dizdarević, Sedad (Novi Muallim, 2019)
UDK 316.722 U ovom radu autor analitički prati različite forme i manifestacije diferencijalizma i autocentrizma koje počivaju na premisama vlastite superiornosti naspram inferiornosti, recesivnosti i manje vrijednosti Drugoga. Autor primjećuje da je autocentrizam kod Kineza, Grka i muslimana imao formu kulturnog diferencijalizma i posebnosti za razliku od eurocentrizma koji predstavlja neku formu rasističke ideologije o prirodnoj, urođenoj, esencijalnoj i bogomdanoj superiornosti koja počiva na ideologiji „krvi i tla“ i vjeri u vlastitu odabranost da se drugi kultivira, civilizira, humanizira, demokratizira, uljudi ili drugim riječima rečeno potčini. Za razliku od Amina koji tvrdi da je ova eurocentrična ideologija diferencijalizma povezana sa kapitalizmom i ekonomskom nadmočnošću Zapada autor korijene iste nazire u specifičnim interpretacijama religije, plemenskom naslijeđu i specifičnom historijskom razvoju i društvenim odnosima u tom području.