HRONIKA ZLOČINA POČINJENOG 8. AUGUSTA 1992. GODINE NA PROSTORU MJESNE ZAJEDNICE VIKOČ U OPĆINI FOČA - Seidović, Murat (Novi Muallim, 2020)
UDK 341.485:355.012(497.6 Foča)"1992" Rat i posljedice ratnog djelovanja na prostoru bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, a naročito rat protiv Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine, rezultirao je stravičnim ljudskim i materijalnim posljedicama. Međunarodni i bosanskohercegovački pravosudni organi su kroz svoje dosadašnje aktivnosti podigli optužnice protiv organizatora i počinitelja ratnih zločina na teritoriji Bosne i Hercegovine. Neistražen i, još uvijek, nesankcioniran je i zločin počinjen 8. augusta 1992. godine, po selima i zaseocima u rubnoj fočanskoj Mjesnoj zajednici Vikoč. Prilikom navedenog napada dominantno je stradala, prema međunarodnom humanitarnom pravu, zaštićena kategorija civilnog stanovništva, posebno žene i muškarci starije životne dobi i djeca. Stoga, ovaj rad nastoji da, koristeći relevantne i dostupne izvore, rasvijetli zločine počinjene u samo jednom danu, a koji nedvosmisleno potvrđuju rasprostranjenu, gotovo, svakodnevnu praksu, naročito u prvim mjesecima 1992. godine. Dakle, u fokusu ovog istraživanja razmatran je jedan i to osmi augustovski dan, na prostoru jedne fočanske pogranične mjesne zajednice – Mjesne zajednice Vikoč.