NEVERBALNA KOMUNIKACIJA NASTAVNIKA KAO VID MOTIVACIJE UČENIKA - Tulić, Edin (Novi Muallim, 2020)
UDK 159.947.5:371.3 Suština ovog rada ogleda se u istraživanju koje se provodi sa učenicima i nastavnicima osnovne škole u svrhu potvrđivanja ili negiranja osnovne hipoteze koja se odnosi na to da li u nastavnom procesu neverbalni dodir, kao način komunikacije, može da poboljša motiviranost za rad kod učenika. Samo istraživanje je osmišljeno na taj način da se provede u osnovnoj školi sa jednim dijelom učenika petog i šestog razreda, sa podjednakim udjelom različitih spolova. Pored 50 učenika koji su učestvovali u istraživanju, također je učestvovalo i 20 nastavnika. Rad je zasnovan na analizama dva upitnika koja se odnose na učenike i nastavnike. Prvi upitnik je upitnik za nastavnike i odnosi se na poznavanje i način primjene metode neverbalne demonstracije dodirom u razredu. Drugi upitnik se odnosi na učenike i u njemu su date smjernice koje učeniku mogu dati do znanja šta je i na koji način se primjenjuje neverbalna komunikacija dodira od strane nastavnika i koje od tih komunikacija bi učenici željeli da nastavnik prema njima primjenjuje, kao i da li bi to željeli. Ankete tj. upitnici su napravljeni po određenim pravilima te kao takvi predstavljaju polaznu osnovu za poznavanje neverbalne komunikacije i njene uloge za motiviranost. U radu su postavljeni osnovni ciljevi i zadaci koje bi ovo istraživanje trebalo da ispuni, kao i sam način dolaženja do željenih rezultata.