KONFERENCIJE ZA STRUČNO I IDEOLOŠKO UZDIZANJE BOSANSKOHERCEGOVAČKIH UČITELJA I UČITELJICA (1943–1951) - Kujović, Mina (Novi Muallim, 2020)
UDK 37.13/.16(497.6)"1943/1951" U Bosni i Hercegovini su nakon izbijanja Drugog svjetskog rata nastale velike ljudske žrtve i privredna razaranja, a od prvih poratnih godina i ogromne društvene promjene koje su nastupile uspostavljanjem nove vlasti pod upravom Komunističke partije Jugoslavije. Društvene promjene su nastupile na skoro svim poljima, a za veliki dio pripadnika bosanskohercegovačkog društva bile su izrazito zahtjevne i različito prihvaćene. U prilogu se osvrćemo samo na jedan segment novih društvenih promjena kojima je bilo izloženo učiteljstvo. Ratne (1943- 1945) i prve poratne godine (1945-1951) učitelji i učiteljice su dočekali nepripremljeni za novonastale zadatke u osnovnom školstvu. Bili su nepripremljeni, pa i neuki i za provođenje novih oblika patriotskog usmjerenja mladih, koje je podrazumijevalo razvijanje bratstva i jedinstva i tumačenje novih socijalističkih ideja. Zato su za stručno obrazovanje i ideološko uzdizanje učitelja i učiteljica predstavnici komunističke vlasti redovno organizirali različite konferencije i seminare na kojima su od predstavnika vlasti, prosvjetnih instruktora i različitih predavača dobivali upute za nove nastavne metode i naročito za novi pedagoški rad i ideološke ciljeve socijalističke države. Konferencije su organizirane za prosvjetne radnike i srednjih i osnovnih škola, a oni su bili obavezni da na njima aktivno učestvuju, odnosno da svojim referatima i diskusijama pokažu koliko su sposobni za nove pedagoške zadatke. Prilog se odnosi na prosvjetno-pedagoške nedjelje, učiteljske konferencije i ferijalne seminare za učitelje/ učiteljice i seminare za prosvjetne instruktore.