PORIJEKLO ROMA I OBIČAJI VEZANI ZA SMRT KOD BIJELJINSKIH I ZENIČKIH ROMA MUSLIMANA - Dedić, Amela (Novi Muallim, 2020)
UDK 398:28(497.6 Zenica+Bijejin=214.58) Predmet ovog rada su porijeklo Roma, historijski prikaz njihove seobe i običaji vezani za smrt bijeljinskih i zeničkih muslimanskih Roma. Cilj ovog rada je istražiti i prikazati običaje Roma muslimana u Bijeljini i Zenici prilikom smrti i ukopavanja umrlih etnografskom, historiografskom, komparativnom i metodom intervjuiranja. Potrebno je naglasiti da će uslijed, prvo, nedostatka literature o običajima bosanskohercegovačkih Roma; drugo, teške dostupnosti određene literature o običajima Roma drugih prostora; treće, poteškoća u prikupljanju detalja i načina prakticiranja određenih običaja metodom etnografskog istraživanja, fokus biti na karakterističnim obilježjima običaja prilikom smrti. Bit će navođena tradicionalna obilježja običaja, kao i njihovo problematiziranje danas, dakle u kojoj mjeri su prisutni i na koji način, odnosno da li su danas doživjeli ikakvu transformaciju uslijed utjecaja medija masovnih komunikacija i suživota s pripadnicima naroda drugih kultura. Cilj rada je da se iz Romskih iskaza putem intervjua pokaže kako Romi muslimani ovih dvaju gradova razumijevaju porijeklo i smisao običaja koje prakticiraju te u kojoj mjeri i na koji način je kod njih prisutna svijest o muslimanskim sadržajima njihove kulture. Da li su spomenuti običaji karakteristični i specifični samo za Rome ili su bili prisutni, a možda i dan-danas žive kod Bošnjaka, Hrvata, Srba, pa i drugih naroda širom svijeta?