PROMOVIRANJE POZITIVNOG RAZVOJA DJECE KROZ SADRŽAJ UDŽBENIKA ISLAMSKE VJERONAUKE ZA PETI RAZRED OSNOVNE ŠKOLE - Ahmed, Nizama (Novi Muallim, 2022)
UDK 373.3.016:28]:159.922.7 Koncept pozitivnog razvoja ima u vidu ulogu okoline u dječijem razvoju, to jeste, ulogu porodice, škole i cjelokupne zajednice u kojoj dijete raste i razvija se. Ovaj koncept polazi od toga da djeca i mladi imaju predispozicije za zdrav i pozitivan razvoj, da su oni koristan dio zajednice, te da, shodno tome, treba osigurati odgovarajuće uvjete za njihov razvoj kako bi adekvatno odgovorili zahtjevima života i vremenu u kojem žive. Potrebno je uključiti i osposobiti sve institucije u zajednici koje mogu doprinijeti osnaživanju djece i mladih i pripremanju za život. Imajući u vidu važnost i neophodnost zdravog i pozitivnog razvoja djece i mladih, kao i ulogu škole u promicanju pozitivnog razvoja, a u namjeri da sagledamo u kojoj mjeri tome doprinosi udžbenik islamske Vjeronauke za peti razred osnovne škole (Prljača, Halilović, 2008), istražili smo sadržaje kroz koji se promovira pozitivan razvoj djece. Osobine zdravo i pozitivno razvijenog djeteta: kompetentnost, samopovjerenje, sposobnost stvaranja odnosa, karakter, suosjećanje i doprinos, promoviraju se kroz sadržaje udžbenika i to u znatnoj mjeri. Cilj rada je da doprinese usmjeravanju pažnje nastavnika vjeronauke na apostrofirane sadržaje kako bi, kreirajući nastavu na osnovu njih, doprinijeli pozitivnom razvoju djece i mladih.