, MUALLIMOVA HUTBA“ – DIJALOŠKI I PROSVJETITELJSKI SUSRET ULEME U STASANJU I NJIHOVIH UČITELJA - Šljivo, Meho (Novi Muallim, 2020)
UDK 28-534.3 U časopisu , Novi Muallim“ od decembra 2007. do proljeća 2011. godine objavljeno je 26 hutbi koje su recenzirali istaknuti alimi. Tekst analizira sadržaj i kritičku recenziju objavljenih hutbi u naznačenom vremenskom periodu. Tekstom se nastoji ukazati na činjenicu da je ovakav vid javnog objavljivanja hutbi i recenzije za Islamsku zajednicu i muslimane općenito predstavljao inovativni pristup u stručnoj valorizaciji hutbi. Autor teksta iznio je određene primjedbe i zapažanja o metodologiji koja je primjenjena u ovakvom pristupu. Autor teksta zaključuje da u misijskom djelovanju Islamske zajednice ovakvi pristupi hutbi u formi javne recenzije predstavljaju pozitivan primjer transparentnosti U rubrici , Muallimova hutba” svaka hatibska rečenica i misao, svako slovo, jezička formulacija, sintagma i zarez bili su predmet detaljne analize recenzenata koji su ponekad vrlo oštro i sa puno kritičkoga žara pristupali svome recenzentskom poslu. Autor teksta naglašava da se sa današnje vremenske distance rubrika , Muallimova hutba“ može okarakterisati kao podsticajna ideja za unapređenje hatibskih vještina kojoj je nedostajalo metodičkih i tehničkih nijansi.