MUHAMED HADŽIJAHIĆ: PRILOZI PROUČAVANJU USMENE KNJIŽEVNE BAŠTINE BOŠNJAKA - Rebihić, Nehrudin (Novi Muallim, 2020)
UDK 821.163.4(497.6).09:398 929 Hadžijahić M. Muhamed Hadžijahić značajan naučni doprinos dao je na sistematiziranju, valoriziranju i kritičkom vrednovanju bošnjačke i bosanskohercegovačke prošlosti u cjelini. Posebno se interesirao za srednjovjekovnu i osmansku prošlost Bosne, ali značajan doprinos dao je i na polju proučavanja drugih perioda i aspekata bošnjačke prošlosti i kulture. U ovom radu usredsredili smo se najprije na Hadžijahićev doprinos proučavanju usmene književne tradicije Bošnjaka, a potom i na afirmaciju odnosa Bosne, “bogumilstva“, bosanskog jezika i bosančice.