MUSLIMANSKA VJERSKA PISMENOST U PLURALNOM DRUŠTVU - Grabus, Nedžad (Novi Muallim, 2021)
UDK 28-64(4) U Evropi se svakodnevno postavljaju pitanja integracije islama i muslimana u širu društvenu zajednicu. Ta pitanja se često pojednostavljuju i svode na politički diskurs. U ovom radu ćemo predstaviti pitanje na koji način se razumije uloga vjerskih zajednica u slobodnim društvima, autonomija u tumačenju vjere i akademskom obrazovanju. Ukazat ćemo na problem nepostojanja „moralnog“ centra u muslimanskom svijetu uslijed čega se većina muslimana u Evropi orijentira i ravna prema svojim etničkim ili nacionalnim pogledima i pitanjima povezanim s tumačenjem islama. Problematizirat ćemo i pitanje akademskog obrazovanja o islamu u Evropi i nastojanjima da se „ovlada“ tumačenjem islama bez njegove teološke i etičke komponente.