(NE)DOSUĐIVANJE MEHRA U PARNIČNOM POSTUPKU BOSNE I HERCEGOVINE - Poljić, Adis (Novi Muallim, 2021)
UDK 28-74:347.627.2 Predmet rada je mogućnost utuženja mehra u Bosni i Hercegovini. U radu je izvršen prikaz mehra i analiza pozitivnih propisa sa kojima mehr ima sličnosti. Analiza je izvršena za bračni ugovor i ugovor o poklonu. Pored navedene analize izvršena je komparacija navedenih instituta sa institutom šerijatskog prava mehrom. Sa stanovišta vremena isplate mehra, on se dijeli se na mehr muadžel i mehr muedždžel. Mehr muadžel se isplaćuje odmah pri stupanju u brak tako da njegova naplata nije razmatrana, već se analiza u radu odnosi na mehr muedždžel, koji se isplaćuje naknadno. Nakon komparacije bračnog ugovora i mehra dolazi se do zaključka da postoje razlike u vezi materijalnog dejstva, a posebno u vezi formalne valjanosti, koje dovode do nemogućnosti da mehr proizvede pravne posljedice koje ima bračne ugovor i po tom osnovu ne može dovesti do uspjeha žene u parnici. Za razliku od ove komparacije, poređenje između mehra i ugovora o poklonu dovodi do zaključka da se mehr može smatrati ugovorom o poklonu i da u pravu Bosne i Hercegovine može proizvesti pravne posljedice. Ovo je veoma značajno kako bi se izvršenju obaveze mehra od strane muškaraca pristupilo odgovornije i kako bi žene bile u mogućnosti da pred sudom ostvare svoja prava.