MAROKANSKA PODRŠKA MUSLIMANIMA BOSNE I HERCEGOVINE / جهود المغاربة لمساندة مسلمي دولة بالبوسنة والهرسك - Al Azzouzi, Y. Younes; Al Samadi, Dr. Khaled; Al-Zahiri, Dr. Al-Saeed (Novi Muallim, 2021)
UDK: 94(64:497.6) 28-67(64:497.6) Younes Al Azzouzi*, Dr. Khaled Al Samadi**, Dr. Al-Saeed Al-Zahiri**. * Istraživač na doktoratu na Filozofskom fakultetu Univerziteta Abdel Malek Saadi, Tetouan, Maroko. ** Istraživački tim za vrijednosti i znanost na Univerzitetu Abdelmalek Saadi, Tetouan, Maroko. Ova studija ispituje historijske marokansko-bosanske odnose čiji korijeni sežu od doba nastavljaju se do danas, na osnovu dokumenata i prepiske koja se odvijala između sultana Dalekog Magreba i vladara i lidera pojedinih balkanskih divana od 16. vijeka, koji se u cjelini, uprkos povremenih ometanja u smislu spletki i zabune, odlikuju poštovanjem, saradnjom i mirom. Iako je njihov opći karakter bio prvenstveno trgovački i politički, njihove su posljedice uključivale i druga područja odnosa muslimana dviju zemalja kao što su znanstvena, obrazovna, vjerska, intelektualna i druga područja odnosa, koja traju do danas. Za ilustraciju nastavka ovih odnosa, studija je pokušala identificirati najvažnije naučne, obrazovne i vjerske učinke Maroka u Bosni i Hercegovini i njihove pozitivne učinke u tkanju odnosa prijateljstva, poštovanja i saradnje između muslimana dviju zemalja kao i solidarnost i podrška, kroz stav svih Marokanaca, kralja, vlade i naroda, koji su kao jedan čovjek podržali svoju braću muslimane Bosne i Hercegovine tokom agresije 1992-1995. godine, i njihov snažni angažman na nekoliko nivoa i na lokalnim, državnim i međunarodnim forumima, osuđujući agresiju i protestirajući zbog agresorske arogancije, te tražeći vraćanja prava onima kojima pripada. Studija se također bavila kontinuiranim utjecajem Maroka na razvoj islamskih nauka i vjerskog obrazovanja u ovoj zemlji, nakon završetka nedavnog rata do danas, pokazujući zajednički naučni, obrazovni i vjerski interes između grupe istraživača, institucija i univerziteta dviju zemalja, što je rezultiralo organizacijom mnogih kurseva obuke iz ove oblasti u Bosni i Hercegovini i drugim balkanskim zemljama. Sve u svemu, marokansko-bosanski odnosi su drevni historijski odnosi, uokvireni vezama vjere i zajedničkim naučnim interesima, bez obzira na različitosti geografske pripadnosti. ذ. يونسالعزوزي*،د. خالد الصمدي**، د. السعيد الزاهري**. *باحث في سلك الدكتوراه بكلية الآداب والعلوم الإنسانية جامعة عبد المالك السعدي بتطوان المغرب. ** مجموعة البحث في القيم والمعرفة بجامعة عبد المالك السعدي بتطوان المغرب. ملخص البحث:تبحث هذه الدراسة في العلاقات التاريخية المغربية البوسنية، والتي تعود جذورها إلى العهد العثماني، وتصل امتداداتها إلى الوقت الحاضر، انطلاقا من الوثائق والمراسلات التي جرت بين سلاطين المغرب الأقصى وحكام ورؤساء بعض دواوين منطقة البلقان منذ ق16م، والتي تميزت في مجملها بالاحترام والتعاون والسلم، رغم ما كان يعترضها من كيد وتشويش من عدة جوانب، وإن كان طابعها العام تجاريا وسياسيا بالدرجة الأولى، إلا أن انعكاساتها شملت مجالات أخرى من علاقات مسلمي البلدين العلمية والتعليمية والدينية والفكرية وغيرها، لا زالت ترخي بظلالها إلى وقتنا الحاضر. ولبيان هذه الامتدادات حاولت الدراسة الوقوف على أهم الآثار العلمية والتعليمية والدينية المغربية بجمهورية البوسنة والهرسك، وآثارها الإيجابية في نسج علاقات ود واحترام وتعاون بين مسلمي البلدين، وما نتج عنها من تضامن ومساندة، من خلال وقوف المغاربة قاطبة ملكا وحكومة وشعبا وقفة رجل واحد لنصرة إخوانهم من مسلمي البوسنة والهرسك عندما طالتهم يد الحرب الصربية من عام 1992م إلى عام 1996م، وتكتلهم القوي في عدة جبهات ومحافل محلية ووطنية ودولية، تنديدا بالوضع القائم واحتجاجا على الغطرسة الصربية، ومطالبة بإعادة الحق إلى مستحقيه وذويه. كما رصدت الدراسة استمرار التأثير المغربي في تطوير العلوم الإسلامية والتعليم الديني بهذا البلد ما بعد الحرب الأخيرة إلى اليوم، من خلال بيان الاهتمام العلمي والتعليمي والديني المشترك بين ثلة من الباحثين والمؤسسات والجامعات من البلدين، نتج عنه تنظيم العديد من الدورات التكوينية في هذا المجال بدولة البوسنة والهرسك وغيرها من دول البلقان. وخلاصة القول، فإن العلاقات المغربية البوسنية هي علاقات تاريخية عريقة، تؤطرها أواصر الدين والمعتقد والاهتمام العلمي المشترك، بالرغم من الاختلاف في الانتماء الجغرافي.