OBRAZOVANJE I DISKRIMINACIJA: PRIMJER SREDNJOŠKOLSKOG OBRAZOVANJA U BOSANSKOHERCEGOVAČKOM ENTITETU REPUBLIKA SRPSKA - Husić, Mensur; Čaušević, Midhat (Novi Muallim, 2021)
UDK 373.4:316.647.82]:342.726(497.6 Republika Srpska) U radu su elaborirani elementi diskriminacije učenika u srednjoškolskom obrazovanju u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska. U obrazovnom sistemu u ovom entitetu krše se dokumenti međunarodnog, evropskog i državnog prava kojima se štite ljudska prava i slobode. Učenici bošnjačke i hrvatske nacionalnosti podvrgnuti su asimilaciji u osnovnim i srednjim školama u bosanskohercegovačkom entitetu RS, a što je posebno izraženo u školama u kojima nisu ispunjeni uvjeti za odvojeno organiziranje nastave iz ''nacionalne grupe predmeta''. Učenicima nije osigurano pravo da stječu znanja iz historije Bosne i Hercegovine, vlastite države, te da se upoznaju sa književnim stvaralaštvom Bošnjaka i Hrvata u Bosni i Hercegovini i regionu. U cilju potpunijeg sagledavanja predmeta istraživanja u radu su predstavljeni rezultati analize odgojno-obrazovnih sadržaja srednjoškolskih udžbenika Historije/Istorije i Srpskog jezika, koji su odobreni od strane Ministarstva prosvjete i kulture Republike srpske u školskoj 2017/18. i 2018/19. godini. U empirijskom dijelu rada prezentirani su stavovi srednjoškolaca bošnjačke i hrvatske nacionalnosti o diskriminaciji u srednjoškolskom obrazovanju bosanskohercegovačkog entiteta RS.