KONCEPT ZEKATA U MIŠLJENJU IMAMA MATURIDIJA - Omerdić, Samed (Novi Muallim, 2021)
UDK 28-428 Ebu Mu'in en-Nesefi je za Imama Maturidija kazao da je on najbolji učenjak koji je razumio Ebu Hanifu i u teorijskim i u praktičnim zakonima islama (usul i furu'). Zato s pravom možemo reći da je Imam Maturidi utemeljitelj sunnijske teologije. Iako je u akademskim redovima stekao ugled isključivo kao mutekellim - teolog po kojem je nazvana maturidijska teološka škola, on je kao vjerni pratilac mišljenja Ebu Hanife usmjerio svoj intelektualni kapacitet prema tri islamska područja: (a) jurisprudenciju (usūl el-fikh); (b) teologiju (kelām), i egzegezu (tefsīr) napisavši prvi dirajet tefsir po imenu Te’vilatul Kur’an. Na osnovu toga, učenje i mišljenje Imama Maturidija seže sve do Ebu Hanife odakle silsila (loza) vodi do Muhammeda, a.s. Ovo je vrlo važno jer taj lanac te Maturidijev napor da prati teološko-pravno mišljenje Ebu Hanife dokazuje nepromijenjenu jedinstvenu metodologija u tumačenju Vjere, počevši od Muhammeda, a.s., preko ashaba, tabiina i tabi-tabiina pa sve do današnjih dana.