ZVUK TIŠINE - Dizdarević, Bajram (Novi Muallim, 2021)
UDK 28:141.336 William C. Chittick Prijevod s engleskog: Bajram Dizdarević Autor u ovom tekstu piše o govoru kao esencijalnom atributu Božijem koji se na različite načine manifestira: katkada kao bivstvodavna riječ Božija (kun), a katkada u obliku revelacije (Verbum Dei). I jedno i drugo predstavlja riječ Božiju za koju najprije treba sebe po mjeri Muhammedovog, a.s., standarda isprofilirati, da bi se mogla osluhnuti. Bog se u svom tvoračkom pregnuću, ističe autor, nikada ne ponavlja, to zato što su Riječi Božije nepotrošive, te nam se svijet u svakom trenu iznova podastire, mada mi nismo u stanju da to primijetimo. Baš kao što se Bog u dva trena nikada ne ponavlja, jednako tako naša srca u svakom trenu drukčije pulsiraju, u smjeru za koji se mi prethodno opredijelimo, te se, budući da su jedina dostatna primateljka Riječi Božije, shodno tome skupljaju ili šire.