PREVOĐENJE HUTBE NA BOSANSKI JEZIK U SOCIJALISTIČKOJ BOSNI I HERCEGOVINI OD 1958. DO 1963. GODINE - Sultanović, Adis (Novi Muallim, 2021)
UDK 28-534.2(497.6)"1958/1963" 28-735(497.6)"1958/1963" U uvodnom dijelu rada govori se o osnovnim aspektima hutbe, kao i ouštveno-političkim prilikama u socijalističkoj Bosni i Hercegovini poslije 1945. godine, zbog kojih se Islamska zajednica našla pred ozbiljnim izazovima koji su utjecali na njenu organizaciju i njen rad. Autor u radu prezentira kraći povijesni presjek institucije hutbe u Bosni i Hercegovini od 15. do 20. stoljeća. U nastavku su prezentirani stavovi i argumenti kod dijela bošnjačke uleme u prvoj polovini 20. stoljeća, pa i kasnije, o potrebi reorganizacije hutbe na području Bosne i Hercegovine. Poseban fokus interesovanja u radu autor stavlja na pitanje prevođenja hutbe s arapskog ili turskog jezika na bosanski jezik krajem 1950-ih, kao i na sprovođenje „Odluke“ (fetve) Islamske zajednice o prevođenju hutbe u bosanskohercegovačkim džematima u periodu od 1958. do 1963. godine.