ORTOGRAFSKE I ARTIKULACIJSKE POGREŠKE PRILIKOM AUDITIVNE I VIZUELNE PRIMOPREDAJE HADISA - Indžić, Salih (Novi Muallim, 2021)
UDK 28-725-4/-5 Ovaj tekst tretira pogreške koje se dešavaju prenosiocima hadisa, a koje su vezane za pogrešno pisanje (prepisivanje) seneda ili metna predaje, ili pak njeno pogrešno izgovaranje. Te pogreške je prouzrokovao prenosilac koji nije dovoljno jasno čuo predaju prilikom njenog usmenog preuzimanja (tashif as-sam‘) ili pak nije dovoljno dobro vidio napisani tekst (tashif al-basar), usljed čega je došlo do njegove izmjene. Rad, dakle, ne tretira morfološke niti semantičke pogreške koje se mogu javiti kod prenosilaca koji u dovoljno dobroj mjeri ne poznaju arapski jezik, nego za cilj ima dati doprinos rasvjetljavanju ovoga fenomena vezanog za nauku o prenošenju hadisa (‘ilm al-hadis riwaya) te moguće implikacije tog fenomena na značenje same predaje. Naravno, te implikacije su prisutne i prilikom prevođenja predaja s arapskoga jezika, ali su one u tom slučaju dodatno pojačane i nerazumijevanjem stila arapskoga jezika ili pak konteksta u kojem je predaja došla. U ovom radu razmatramo dvije vrste hadisa: musahhaf i muharraf u kojima je došlo do navedenih pogrešaka i dajemo primjere kroz koje ćemo jasno predstaviti ovu tematiku.