MEDIJI ISLAMSKE ZAJEDNICE IZMEĐU LOJALNOSTI I KRITIČKOG ODNOSA - Tucaković, Ekrem (Novi Muallim, 2021)
UDK 28:316.774 Polazeći od etimologije pojmova lojalnost i kritika u radu se iznosi uvjerenje da ovi pojmovi nisu međusobno isključivi, štaviše, oni su komplementarni. Mediji Islamske zajednice mogu ispuniti svoju funkciju jedino ako su lojalni i kritični. Lojalnost podrazumijeva vjernost i odanost istini, a kritika je moć i sposobnost prosuđivanja i razlučivanja onoga što je dobro od zablude i prevare. Islam po svojoj naravi nosi snažan kritički potencijal devijantnih društvenih i moralnih praksi, dok je važan segment poslaničke misije, kako se to vidi iz kur'anskih kazivanja, bila kritika zatečenog društvenog poretka. Postizanje cilja Islamske zajednice, kako je on definiran u njenim normativnim aktima, zahtijeva lojalnost cilju i razvijanje sposobnosti prosuđivanja metoda i postupaka na tom putu. Mediji Islamske zajednice imaju važnu funkciju u ostvarenju cilja Islamske zajednice i stoga je nužna permanentna edukacija medijskih djelatnika kako bi ispravno razumjeli svoju ukupnu ulogu, uključujući i obavezu lojalnosti i kritike.