NESTALE MOSTARSKE DŽAMIJE: Hadži Balina džamija u mahali Brankovac - Dedović, Salem (Novi Muallim, 2022)
UDK 904:726.2](497.6 Mostar)"15" 930.85(497.6 Mostar)"15" Rad prezentira raskošno bogatstvo vjerskih objekata; džamija, mesdžida, mekteba i medresa u mostarskim mahalama, dajući jedan sumarni pregled teške sudbine koja je zadesila brojne od tih objekata. Svakako da posebno poglavlje u okviru toga pripada “nestalim mostarskim džamijama” koje su, u većini slučajeva, u doba komunističke ateizacije društva, grubo i divljački rušene, a njihovi lokaliteti ostajali pusti ili kao parking prostori, ostavljajući tako mahalu bez središta duhovnog i kulturnog života i obilježja. Rad posebno istražuje slučaj Hadži Baline džamije u mostarskoj mahali Brankovac, koja je porušena 1950. godine, a čiji su ostaci i temelji, u okviru zvaničnog arheološkog istraživanja koje je poduzeo Medžlis IZ Mostar, otkriveni početkom 2009. godine. Rad prezentira inicijativu Medžlisa za obnovom spomenute džamije i mezara čuvenog mostarskog muftije Mustafe Sidkija Karabega ubijenog u Mostaru tokom nereda koji su prethodili dolasku Austro-Ugarskih trupa 1878. godine, a čiji se mezar nalazio u njenom haremu.