ORGANIZACIJA RADA VISOKOŠKOLSKIH USTANOVA ISLAMSKE ZAJEDNICE U BOSNI I HERCEGOVINI ZA VRIJEME PANDEMIJE COVID-19 - Čirić, Nedim (Novi Muallim, 2021)
UDK 378.1:28]:004.783 616.98:578.8 Pandemija Covid-19 i mjere koje se poduzimaju da bi se spriječilo širenje virusa, mnogo su ograničile prilike za mobilnost studenata i nastavnog osoblja u cijelom svijetu. Posljedice pandemije uočavaju se u svim segmentima društva, naročito obrazovnog, u koji je uključena populacija najvažnija za budućnost svake države. Istraživanje provedeno za potrebe ovog rada transferzalnog je karaktera a korištena je analitičko-deskriptivna metoda i elektronsko anketiranje. Analiziran je rad visokoškolskih ustanova Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini (FIN-a Sarajevo, IPF-a Zenica i IPF-a Bihać). Na temelju dobivenih rezultata, može se reći da su visokoškolske ustanove Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini odgovorile izazovima u novonastalim okolnostima i na najbolji mogući način realizirale obrazovne ciljeve postavljene kroz reorganizaciju i uspostavljanje elektronskog obrazovanja tamo gdje je ono bilo neophodno. Elektronsko obrazovanje i učenje na daljinu dovelo je do transformacija pedagoškog i metodičkog pristupa, čime su osnažene nove uloge i kompetencije univerzitetskih nastavnika ali i studenata, a što može biti polazna osnova za planiranje nekih budućih reformi utemeljenih na iskustvima stečenim tokom pandemije Covid-19.