ZAŠTITA KULTURNOG NASLIJEĐA U GAZI HUSREV-BEGOVOJ BIBLIOTECI U DOBA PANDEMIJE COVID-19 - Hodžić, Ruhulah; Ćurovac, Ejla (Novi Muallim, 2021)
UDK 027.4(497.6 Sarajevo)“2020“ 616.98:578.8“2020“ U ovom radu se govori o utjecaju pandemije COVID-19 na rad institucija kulture koje se bave prikupljanjem, obradom, valorizacijom, čuvanjem i prezentacijom kulturnog naslijeđa, pri čemu je naglasak stavljen na dva pitanja ovog negativnog utjecaja. Prvo pitanje odnosilo se na utjecaj virusa na materijale kulturnog naslijeđa, preciznije, riječ je opstojnosti virusa SARS-COV-2 na materijalima i metodama zaštite, odnosno dezinfekcije materijala kulturnog naslijeđa. Drugo pitanje se odnosilo na negativni utjecaj pandemije na rad institucija kulture, naročito na izazove s kojima su bile suočene ove institucije zbog fizičkog zatvaranja kao i drugih nametnutih restriktivnih mjera. Kroz prezentaciju rada i aktivnosti Gazi Husrev-begove biblioteke u okolnostima pandemije COVID-19, prikazano je moguće rješenje ili perspektiva, a koja se ogleda u neophodnosti da se, u vremenu koje je obilježeno stalnim i brzim razvojem digitalnih tehnologija, rad institucija kulture kao i dostignuća na ovom polju prezentiraju preko digitalnih platformi. Unutar ove perspektive razumijevanje kulturnog naslijeđa kao snažnog resursa za održivi razvoj se mora jasnije artikulirati u široj javnosti, kroz kontinuirani rad na promociji i afirmaciji kulturnog naslijeđa.