IGLENE UŠI, DEVA I DEBELO UŽE - Karić, Enes (Novi Muallim, 2021)
UDK 28-254 U ovom poglavlju raspravljamo o različitim mogućnostima prevođenja Kurʼāna, na primjeru sure Zidine / Al-Aʻrāf, 7:40., a u tijesnoj vezi s načinima prevođenja toga āyata u evropskim i zapadnim prijevodima Kurʼāna. Izvor razlika u prijevodima nastaje u razumijevanju i tumačenju riječi al-ğamal (الْجَمَلُ - deva), jer se ta riječ može konsonantizirati i vokalizirati i na ovaj način: al-ğummalu (الْجُمَّلُ), što znači “debelo usukano uže“. Evropski i zapadni prijevodi Kurʼāna koje smo ovdje konsultirali, opredjeljuju se za jednu ili za drugu mogućnost razumijevanja ovog mjesta 7:40. U ovom radu naveli smo nekoliko izvornih arapskih tekstova iz klasičnih komentara Kurʼāna iz kojih se vidi da su ova dva osnovna načina razumijevanja 7:40., uzimana u obzir i da, uglavnom, nisu smatrana nekompatibilnim.