O IBN TEJMIJI I NJEGOVOM RACIONALNOM PRISTUPU TEOLOŠKO-FILOZOFSKIM PROBLEMIMA - Džilo, Hasan (Novi Muallim, 2021)
UDK 28-184.3 U radu se razmatraju Ibn Tejmijini logički i teološki koncepti koji imaju filozofsku težinu, jer se naslanjaju na racionalne argumente koji nisu ni pod čijim spoljašnjim utjecajem. Ibn Tejmije slijedi vlastitu filozofsku predispoziciju (fitra), za koju smatra da može mnogo više kazati o istini nego bilo koji filozof. Njegova kritika je usmjerena protiv teologa, filozofa i sufija koji su bili pod utjecajem grčke filozofije. Glavni problem oko kojeg kruži njegov teološko-filozofski diskurs je transcendencija Boga, kao i odnos između Boga i Njegovih svojstava. On smatra da je Božija suština jedna, a Njegova su svojstva mnoštvena. Mi ne možemo govoriti o Bogu već o Njegovim svojstvima ili imenima spomenutim u Kur'anu koja su izvedena iz iskustvenog svijeta kao zahtjevi čovjekovog uma. Stoga, govor o Božijim svojstvima uključuje i govor o Njegovoj suštini.