NEKA FREKVENTNA PITANJA I ODGOVORI U OBLASTI ZEKATA I SADEKATU-L-FITRA - Ljevaković, Enes (Novi Muallim, 2021)
UDK 28-428 Zekat je stroga imovinska obaveza (farz, islamski šart) utemeljena jasnim imperativnim odredbama Kur'ana i sunneta. Iako se sastoji od izdvajanja određenog procenta imovine, koja ispunjava uvjete obaveznosti, ova imovinska obaveza ima karakter ibadeta / obreda kojim se izvršilac približava Uzvišenom Stvoritelju ukoliko je izvršava iskreno radi Njegova zadovoljstva. Drugi važan imovinski ibadet u islamu jeste obaveza sadekatu-l-fitra (u kolokvijalnom govoru poznata kao vitre) koja se izvršava tokom mjeseca posta zaključno s vremenom do pred klanjanje ramazanskog bajram-namaza. Iznos sadekatu-l-fitra određuje se svake godine na osnovu procjene jednodnevne ishrane osobe. Ova obaveza spada u kategoriju vadžiba – islamske praktične dužnosti. Sadekatu-l-fitr se izdvaja po osobi, bila ona punoljetna ili maloljetna, postač ili nepostač. S obzirom na to da je riječ o važnim islamskim dužnostima i obredima iz kategorije stroge obaveze (zekat) i praktične dužnosti (sadekatu-l-fitr), koje regulišu brojni propisi, čije je detaljno poznavanje širem krugu vjernika teško dostupno, oni (vjernici) o njima postavljaju brojna pitanja tokom cijele godine, a posebno u mjesecu ramazanu, kako bi ih pravilno razumjeli i izvršili. U ovom radu će biti prezentirana neka od tih pitanja i odgovori na njih.