POLJOPRIVREDNI VAKUFI U BIH – MOGUĆNOSTI OBNOVE - Baturić, Hajrudin (Novi Muallim, 2022)
UDK 061.27:28-74(497.6) Prvi vakuf iz konstitutivnog perioda islama je poljoprivredno zemljište. Vakuf kao “trajno dobro” obavezuje zajednicu kojoj je namijenjen na održavanje, unapređivanje i obnavljanje. Osmišljavanje koristi od vakufa, funkcioniranje i održavanje je važno pitanje muslimanske zajednice. Vakuf je ekonomska baza koju su u historiji islama muslimani cijenili kao uvjet dobrog organiziranja aktivnosti od kojih zavisi stabilnost i materijalna sigurnost muslimana. U Bosni i Hercegovini poljoprivredno zemljište je često bilo predmetom vakufljenja, a u ovom radu razmatraju se mogućnosti obnove i unapređenje poljoprivrednih vakufa na području Bosne i Hercegovine, uz konkretnu razradu ključnih pretpostavki za uspješnu obnovu vakufskog voćnjaka.