SURA ET-TĪN: ČOVJEK I NJEGOVE MOGUĆNOSTI - Fatić, Almir (Novi Muallim, 2021)
UDK 28-254 Sura Et-Tīn je 95. kur'anska sura. Naziv je dobila po riječi tīn koja se navodi u prvom njezinom ajetu. Ima osam ajeta. O mjestu objavljivanja ove sure rani komentatori Kur'ana se razilaze, ali većina kasnijih komentatora prihvatila je stav da je objavljena u Mekki, što je, prema mišljenju ovog autora, i ispravniji stav zato što sam sadržaj sure govori njemu u prilog. Naime, u trećem ajetu spominje se ovaj sigurni grad, a on je, prema konsenzusu mufessira, Mekka. Također, način ili stil na koji je sadržaj ove sure iskazan pokazuje karakteristike mekkanskih sura ranog perioda Objave. Glavnu temu ove sure mogli bismo dvostruko odrediti: suština čovjeka i njegovi potencijali, te konačni Božiji sud na Onome svijetu u vidu nagrade ili kazne. O prvom dijelu teme, suštini čovjeka i njegovim potencijalima, govori se u prvih pet ajeta, a o konačnom Božijem sudu, u ostatku sure.