ISLAMSKI POGLED NA NASILJE U PORODICI – PRISTUP I REALNOST - Malkić, Safija (Novi Muallim, 2021)
UDK 28-055.2 305-055.2:343.6 Islamski pristup životu, odnos prema sebi i drugima te islamski koncept ličnog i porodičnog života podrazumijeva i zahtijeva usmjerenost i ustrajavanje pojedinca na putu dobra, pravde, pravičnosti, odgovornosti i čuvanja od prelaženja propisanih granica kao i zadiranja u prava druge osobe. Nasilje prema sebi i prema drugima nespojivo je sa islamom, pa musliman i muslimanka s nasiljem u bilo kojem obliku i bilo koje vrste ne bi smjeli imati doticaja, odnosno, ne bi smjeli biti prepoznati kao počinitelji bilo kojeg nasilnog djela. Imajući u vidu značaj i mjesto porodice u islamu, nasilje se nikako ne bi smjelo povezivati s porodicom, a kamoli dešavati u muslimanskoj porodici. S obzirom na činjenicu da islam nasilje u porodici tretira kao nezamisliv čin, nespojiv s onim što porodica jeste, s onim što porodica simbolizira i s onim što se od porodice očekuje, također je nezamislivo da bilo koji član porodice čini nasilje drugom članu porodice i da se pritom, pogrešno i nepravilno tumačeći pojedine ajete, zaklanja iza Kur'ana ili pak sunneta Muhammeda, a.s. Ukoliko ipak zabilježimo pojave nasilja u braku i/ili porodici i nasilničke ispade ili prakse, potrebno je, primjenjujući multidimenzionalan pristup, reagirati i priteći u pomoć žrtvi / žrtvama nasilja ali i nasilniku na putu spoznaje nasilničkog akta i ponašanja te pružiti podršku i žrtvama i počinitelju tokom procesa rehabilitacije.