DOPRINOS HAFIZA ALIJA KORÇE OBRAZOVNOM, VJERSKOM I NACIONALNOM ŽIVOTU U ALBANIJI - Jusufi, Azmir (Novi Muallim, 2021)
UDK 28-312.4 929 Korca A. U radu će biti riječi o hafizu Aliju Korçi, poznatoj ličnosti među Albancima, čiji je doprinos značajan na obrazovnom, naučnom, vjerskom i nacionalnom polju. Rad se bavi njegovim životom i djelatnošću općenito, kao i kratkim podacima o njegovom rođenju, porijeklu i profesionalnom angažmanu. Također, u radu je spomenut doprinos ovog alima buđenju svijesti Albanaca, kako u nacionalnom tako i u vjerskom smislu. Autor rada posebno je tematizirao zasluge Alija Korçe u otvaranju redovnih škola i medrese u Tirani; reformama nastavnog plana i programa u ovoj medresi; prosvjetiteljstvu među Albancima i uticaju na njega; te o ateizmu, komunizmu i boljševizmu koje se počelo širiti među Albancima u njegovo vrijeme.