GENOCID – OD FARAONA DO SREBRENICE - Čamdžić, Izet (Novi Muallim, 2021)
UDK 341.485(=163.43):341.31(497.6) Riječ genocid često je predmet sporenja i različitog tumačenja i kao takva ušla je u svakodnevnu upotrebu. Pri tome se često koristi znatno snažnije nego što je to u međunarodnom pravu definisano. Ona postaje kategorija moralne, a ne pravne osude: nazvati neku radnju genocidom znači izreći posebno snažnu moralnu osudu i gnušanje nad tim činom. Autor u ovom radu donosi definicije genocida i otkriva nivoe odgovornosti koji prema kur'anskom učenju očekuju počinioce genocida. U radu se posebno tematizira pripremanje genocida nad Bošnjacima i njegovo izvršavanje u istočnoj Bosni 1995. godine.