OD KRIZNIH ŠTABOVA DO POLICIJE: POJEDINCI I INSTITUCIJE U SLUŽBI ZLOČINA - Karčić, Hikmet (Novi Muallim, 2021)
UDK 341.485(497.6) Masovni zločini počinjeni u Bosni i Hercegovini tokom Agresije 1992–95. izvršeni su od velikog broja srpskih vojnih i policijskih snaga. Ovi zločini počinjeni su u skladu s političkim odlukama i politikama srpskih rukovodećih organa: u prvom redu Skupštine Republike Srpske i lokalnih “kriznih štabova“. U tom kontekstu potrebno je posmatrati počinjene zločine u Bosni i Hercegovini tokom Agresije. Krivični postupci pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) i lokalnim sudovima, uspješno su uklonili najznačajnije političke, vojne i policijske zvaničnike za koje se zna da su učestvovali u ratnim zločinima s mjesta odlučivanja. Cilj ovog rada je da predstavi ulogu i značaj srpskih institucija u izvršenju masovnih zločina u Bosni i Hercegovini.