TURSKO RAZUMIJEVANJE RELIGIJE: PONOVNO OTKRIVANJE MĀTURĪDĪJA U MODERNOJ TURSKOJ - Dorroll, Phil; Dubravac, Haris (Novi Muallim, 2021)
UDK 28-1 U ovom tekstu autor pokušava opisati oživljavanje i ponovno otkrivanje Māturīdījeve teologije u modernoj Turskoj – pokret koji on naziva “turskim neomāturīdizmom.” Ovaj pokret ima svoje korijene u velikom broju važnih kelamskih rasprava, kao i teoloških i institucionalnih razvoja u kasnom Osmanskom Carstvu te ranoj Turskoj Republici. Moderno tursko teološko zanimanje za Māturīdīja je jedno važno nastojanje “islamskog modernizma” među mnogim primjerima u modernoj Turskoj. Turski neomāturīdizam je širok pokret kroz modernu tursku historiju koji je započeo u potrazi za izrazito turskim nacionalnim islamskim naslijeđem. Kao dio ove potrage, muslimanski teolozi u Turskoj su prepoznali Māturīdīja ključnim dijelom turskog naslijeđa islama i islamskog mišljenja. Prema autorovom mišljenju, to ponovno otkrivanje Māturīdīja može se smatrati dijelom historije māturīdījske škole mišljenja općenito, a ono izrasta iz uticajnih i uvjerljivih tumačenja Māturīdījevih teoloških ideja.