KAKO PODUČAVATI GENOCID U BOSNI I HERCEGOVINI - Karčić, Hikmet (Novi Muallim, 2021)
UDK 341.485(497.6)"1992/1995" Nakon četvrt stoljeća od genocida nad Bošnjacima, pitanje memorijalizacije odnosno trajnog sjećanja na žrtve postalo je jedno od važnijih pitanja za kolektivno pamćenje Bošnjaka. Ono što je evidentno u Bosni i Hercegovini je odsustvo tematike genocida u obrazovnom sistemu, što je ključno za kolektivno pamćenje jednog naroda. Iako određeni pomaci postoje, ono je daleko od poželjnog nivou. S tim u vezi, potrebno je razvijati pristupe neformalnom obrazovanju o ovoj važnoj temi. Međutim, za nove generacije potrebno je prilagoditi edukativne i naučne metode. Ovaj rad ima za cilj ponuditi određene savjete i napomene kako podučavati genocid u Bosni i Hercegovini.