EBÛ SELEME ES-SEMERKANDÎ I NJEGOV KONCEPT RAZUMIJEVANJA BOGA - Omerdić, Samed (Novi Muallim, 2021)
UDK 28-42 Poznato je da su se autori poslije napisanog sadržajno obimnijeg djela odlučivali na pisanje sažetka u vidu traktata. Ova praksa postala je dio naučne islamske tradicije koja se zadržala do danas. Često imamo kratka djela napisana od samog autora ili njegovog učenika, a koja predstavljaju sažetak obimnijeg djela. Može se reći da je traktat koji će biti tretiran i čiji ćemo djelimični prijevod predstaviti u našem radu sažetak obimnijeg djela koje je napisao njegovo učitelj. Pisac traktata Ebû Seleme es-Semerkandî živio je u drugoj polovici IV/X stoljeća u gradu Semerkandu koji se danas nalazi u granicama države Uzbekistan, područje Transoksanije. Kratki traktat o osnovama vjerovanja pod nazivom Džumelu-Usûli-d-Dîn spada među klasična djela hanefijsko-maturidijske akaidske škole. U ovom radu su date kratke informacije o životu Ebû Seleme es-Semerkandija i informacije o traktatu Džumelu-Usûli-d-Dîn. Zatim je u nastavku rada dat prevod dijela o učenju o Bogu i Njegovim svojstvima što, u suštini, predstavlja najvažnije pitanje u akaidskoj nauci. Ovaj tematski prijevod dijela „Spoznaja o Bogu (ilahijat)“ iz traktata Džumelu-Usûli-d-Dîna sačinjen je na osnovu rukopisa koji se nalazi u odjelu Ali Paša br. 1648/1 u Sulejmanija biblioteci u Istanbulu i predstavlja prvi originalni prevod na bosanski jezik.