FINANSIJSKO STANJE ISLAMSKE ZAJEDNICE U SOCIJALISTIČKOJ BOSNI I HERCEGOVINI NAKON DONOŠENJA ZAKONA O NACIONALIZACIJI NAJAMNIH ZGRADA I GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA S POSEBNIM OSVRTOM NA POKUŠAJ DONOŠENJA PRAVILNIKA O ČLANARINI ISLAMSKE ZAJEDNICE U BIH 1963. - Sultanović, Adis (Novi Muallim, 2021)
UDK 28-735(497.6)"1945/1965" U uvodnom dijelu ovog rada govori se o uštveno-političkim prilikama u socijalističkoj Bosni i Hercegovini od 1945. do 1965. godine, zbog kojih se Islamska zajednica našla pred ozbiljnim izazovima koji su utjecali na njenu organizaciju i rad. U postratnim okolnostima problem je predstavljala i teška finansijska situacija u kojoj se nalazila Islamska zajednica, prvenstveno zbog niza normativnih propisa komunističke vlasti koje autor analizira u prvom dijelu. U drugom dijelu autor tematizira finansijsko stanje Islamske zajednice nakon donošenja Zakona o nacionalizaciji najamnih zgrada i građevinskog zemljišta 1958. godine. Fokus interesovanja u ovom radu stavljen je na jeg je Islamska zajednica predložila Komisiji za vjerska pitanja u Bosni i Hercegovini 1963. godine u namjeri sanacije teškog finansijskog stanja u kojem se nalazila.