O FILOZOFSKO-TEOLOŠKIM UČENJIMA IMAMA EL-HAREMEJNA DŽUVEJNIJA - Džilo, Hasan; Mehmedi, Šinazi (Novi Muallim, 2021)
UDK 28-1:111 U radu se razmatraju neka filozofsko-teološka učenja Džuvejnija, poznatog pod titulom Imam el-haremejn (vodeći profesor u Meki i Medini) o kome do sada kod nas uopće nije raspravljano. Radi se o velikom teologu otvorenom prema različitim afinitetima čovjekovog duha. Njegovu teološko-filozofsku misao karakterizira snažna i duboka analiza glavnih teoloških pitanja koja su bila u žiži interesa unutar dvije filozofsko-teološke škole u islamu, a to su mutezilijska i ešarijska. On se opredjeljuje za još dublju potkrepu Ešarijevih učenja, poput Bakilanija, Fahrudina Razija i Gazalija. U njegovom učenju isprepliću se metafizička, etička i epistemološka pitanja. On zastupa racionalnu spoznaju i racionalnu teologiju čiji su predmet rasprave glavna vjerska učenja, poput dokazivanja Božije egzistencije, relacija Božijeg bića i Njegovih svojstava, stvaranje svijeta, te čovjekova slobodna volja. Nadovezujući se na ova pitanja ešarijske škole, Džuvejni uvodi značajne novine koje su umnogome zaodjenute metafizičkom formom jer on djeluje u vrijeme kada je bilo veoma prisutno učenje Ibn Sine i njegovih učenika u Perziji. Džuvejnijeva djela dokaz su konzistentnog teološkog učenja koje zavređuje ozbiljnu analizu s metafizičkog, epistemološkog, etičkog i pravnog aspekta.