KAD NEBO BIJELI ZEMLJU – ZIMA: Priprema za nastavni čas islamske vjeronauke - Imamović, Amra (Novi Muallim, 2022)
UDK 37.016:28 Često se izriču hipotetske tvrdnje da djeca mlađe školske dobi ne mogu razumjeti mnoge vjeronaučne sadržaje. Očito je da ovakve tvrdnje ne vode brigu o progresivnom kontinuitetu u odgoju te o individualnim sposobnostima svakog djeteta, stilovima učenja pa i o samoj prirodi porodičnog okruženja. Kreativnim podučavanjem postiže se odgojivost cijelog bića učenika, razvija se prijateljstvo među djecom, kvalitetnija međusobna komunikacija, što je poseban interes islamske vjeronauke. U ovom radu predstavljena je nastavna priprema obrade novog nastavnog sadržaja na času islamske vjeronauke za drugi razred osnovne škole. Priprema sadrži informaciju o oblicima rada, nastavnim metodama i sredstvima, te o ciljevima i zadacima ove nastavne jedinice. Također je prikazana makroartikulacija i mikroartikulacija nastavnog časa s detaljnim uputama za njegovu realizaciju. Ovaj rad s interakcijom drugih predmeta nudi mogućnost kreativnog osmišljavanja i realizacije nastave.