FUNKCIJA I ZNAČAJ UVOĐENJA VJERSKOG ODGOJNO-OBRAZOVNOG RADA U PREDŠKOLSKIM USTANOVAMA - Kepeš, Nusreta; Hasanagić, Anela; Mahmutović, Arzija; Sulejmanović, Šefko; Tursanović, Enver (Novi Muallim, 2022)
UDK 373.2:28-78](497.6)(047.31) Ovaj rad predstavlja sažetak studije opravdanosti i izvodljivosti otvaranja predškolskih ustanova u okviru Islamske zajednice u BiH. Ona je bila jedna od polaznih tačaka desetogodišnjeg planiranja razvoja odgojnih, obrazovnih i naučnih ustanova Islamske zajednice. Na osnovu Odluke Reisu-l-uleme o imenovanju tima za izradu studije, stručni tim je, u periodu od maja do oktobra 2013. godine, radio na istraživanju, dokumentiranju i elaboraciji opravdanosti otvaranja obdaništa unutar Islamske zajednice BiH. Izvršena je opsežna elaboracija prikupljenih rezultata na uzorku od 52 medžlisa kao i prikupljenih rezultata trenutnog stanja predškolskog odgoja u Bosni i Hercegovini. Stručni tim je na temelju do sada poznatih rezultata istraživanja, postavljenih hipoteza i podataka dobivenih u ovoj studiji donio generalne zaključke, ali i: zaključke vezane za definiranje ciljeva koji se žele postići, zaključke bazirane na utvrđivanju normativa, standarda i drugih stručnih pretpostavki, zaključke vezane za potrebe otvaranja obdaništa i teritorijalne prioritete, zaključke vezane za predviđene troškove optimalne finansijske konstrukcije, zaključke koji definiraju redoslijed aktivnosti u postupku konkretne realizacije, te zaključke procjene rezultata djelovanja IZ kroz sistem ustanova predškolskog odgoja.