OPRAVDANOST OSNIVANJA ŠKOLSKIH CENTARA IZ - Tinjak, Muamer (Novi Muallim, 2022)
UDK 37.014.521.:28-78(497.6)(047.31) Ovaj rad predstavlja sažetak Elaborata o opravdanosti osnivanja Školskih centara unutar Islamske zajednice BiH na području RS i FBiH sa fokusom na Kanton Sarajevo. Na osnovu Odluke o imenovanju radne grupe za izradu Elaborata a koju je donio reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović, u Sarajevu je 20. januara 2014. godine formirana radna grupa u slijedećem sastavu: Muamer Tinjak, Azemina Njuhović, Amina Isanović Hadžiomerović, članica, Armina Nukić i Admir Zaimović. Radna grupa je u periodu od januara do maja 2014. godine radila na izradi Elaborata. Stručni tim je prije samog ulaska u proces istraživanja izradio akcioni plan, podijelio zadatke unutar članova tima, a koji su u skladu sa kompetencijama svakog od članova. Nakon opsežne elaboracije, analize trenutnog stanja obrazovanja u RS, kao i prikupljenih rezultata trenutnog stanja obrazovanja u KS, potrebi za ostvarivanjem prava na jezik i pohađanja nastave iz nacionalne grupe predmeta u RS i težnju ka izvrsnosti u obrazovanju Radna grupa izradila je traženi Elaborat. U ovom elaboratu predstavljene su mogućnosti i opravdanost osnivanja centara koji imaju za cilj uvođenje odgojno-obrazovnog modela temeljenog na visokim standardima kvaliteta znanja, metoda, kadra i nastave.