ISKUSTVO PRIMJENE I KORIŠTENJA ILMIHALA ZA PRVI, DRUGI I TREĆI NIVO MEKTEPSKE POUKE - Salkica, Jakub; Bilčević, Muhamed (Novi Muallim, 2022)
UDK 37.014:28 Poučavanje djece islamskom načinu ponašanja i islamskim propisima je primarna svrha mektepske pouke – jako bitnog elementa odgojno-obrazovnog procesa u okviru Islamske zajednice koji je od 2017. doživio reformu kroz izradu i primjenu novog Nastavnog plana i programa i novih Ilmihala. U radu je izneseno stečeno iskustvo korištenja i primjene novog NPP-a i Ilmihala za prvi, drugi i treći nivo mektepske pouke sa primarnim ciljem usmjerenja odgojno-obrazovnih aktivnosti na intencije Nastavnog plana i novih udžbenika. Prednosti i nedostaci postojećih nastavnih normativa i udžbeničkih pomagala u mektepskoj pouci su izloženi kroz različite aspekte i situacije sa kojima se muallimi susreću u mektepskoj pouci. S obzirom na to da su reforme bile na tragu inovativnosti i metodičnosti, posebna pažnja je usmjerena na principe učenja koji su individualni za svakog polaznika.