OMALOVAŽAVANJE SUPRUŽNIKA (NUŠŪZ) I ZLOSTAVLJANJE SUPRUGE (DARB) U KONTEKSTU RAVNOPRAVNOSTI SPOLOVA - Zajimović, Senaid (Novi Muallim, 2022)
UDK 28-4-055.2 28-254 Ovaj rad ima za cilj sagledati dosadašnje rezultate tumačenja termina nušūz i darb kod klasičnih, ali i savremenih tumača i prevodilaca Kur’ana i propise koje su islamski pravnici bazirali na tom tumačenju, a zatim ponuditi novija saznanja u ovoj oblasti u kontekstu vremena i prostora u kome živimo, općih principa islama i intencija šerijata. Pogrešno upotrijebljena terminologija može izazvati pogrešnu percepciju u poimanju kur’anskog teksta, pa time i njegovu neadekvatnu primjenu u izricanju šerijatskopravnih normi koje se tiču braka i porodice. U radu pokušavamo odgovoriti na pitanje: Da li su dosadašnji prijevodi kur’anskih termina, nušūz – neposlušnost supruge i ed-darb – udaranje supruge, u koliziji s intencijama šerijata? U tom smislu, rad tretira osjetljivost bračnih odnosa i problema te problematizira različita shvatanja kur’anskih izraza nušūz i ed-darb. Uzimajući u obzir intencije šerijata prema kojima je jedna od zaštićenih vrijednosti ljudsko dostojanstvo, autor u radu preispituje mogućnost drukčije interpertacije 34. i 128. ajeta iz sure En-Nisa u kojima se spominju izrazi nušūz i ed-darb.